Salutare!

Te-ai hotarat sa te lasi de fumat prin intermediul tigarilor electronice? Toate felicitarile noastre si bun venit in grup!

Ca incepator in vaping vei intalnii tot felul de termeni noi care te pot pune in dificultate atunci cand vrei sa faci o alegere pentru ce fel de tigara vrei sa iti cumperi. Este destul de dificil sa iei toate informatiile de care ai nevoie ca sa faci o alegere cat mai buna si sa eviti neplacuta situatie cand cumperi ceva si mai tarziu aflii ca nu este chiar atat de bun pe cat credeai tu. 

Aici iti venim noi in ajutor cu acest ghid pentru incepatori in domeniul vaping-ului care iti va oferii:

Tot pentru a te ajuta am conceput si un dictionar pentru termenii cu care te vei intalnii mai tot timpul.

Atomizoare

Atomizorul este partea superioara a fiecarei  tigara electronica. Acesta este responsabil cu vaporizarea lichitului de tigara electronica. 

Acestea este format din drip tip, tank, rezistente si baza care se infileteaza in mod.

In vaping intalnim doua moduri de a vapa: MTL – Mouth To Lung si DTL – Direct To Lung.

 

Atomizoare MTL

Atomizoarele MTL au un gaurile de air flow foarte mici. In momentul in care tragi din acest atomizor este asemanator felului in care tragi din tigarile normale.

La tigarile normale tragi fum mai intai in gura, apoi il tragi in plamani, la tigarile electronice de tip MTL tragi aburul mai intai in gura si apoi in plamani.

Atomizoare DTL/DL

La atomizoarele DTL/DL gaurile de air flow sunt mai mari si permite sa intre o cantitate mai mare de aer in atomizor. Acest mod de a vapa este asemanator cu cel de la narghilea, tragem aburul direct in plamani.

Atomizoarele pe DL sunt de mai multe feluri:

Moduri

La inceputurile inceputurilor oameni luau lanterne si le modificat pentru a face vaporizatoare. Mod este prescurtarea de la Modicication (in engleza). Acum lucrurile sunt foarte evoluate si acestea au capatat un design mi placut, mai multe sisteme de siguranta pentru utilizator, mai multe modalitati de a functiona. In prezent nu se mai face acest lucru, sa se modifice anumite aparate pentru a creea tigarile electronice, dar desi exista si exceptii de la acest principiu.

In ziua de astazi intalnim mai multe tipuri de moduri pe care le vom explica in detaliu mai jos.

Moduri Regulate

Modurile regulate sunt recomandate incepatorilor in vaping pentru ca acestea sunt usor de utilizat, de obicei au interfete usoare si intuitive. Iar cel mai mare plus la acestea sunt sistemele de protectie pentru utilizator.

Ele prezinta multe sisteme de protectie pentru utilizator in privinta utilizarii bateriilor, cum ar fi: limitarea voltajului tras din baterie, protectia la scurtcircuit, punerea bateriei inver in mod (- la + si + la -), protectie la supra descarcare.

Ele sunt formate din carcasa, chip-ul din interior, acumulatori si ecran de afisaj. La unele moduri regulate poate lipsi ecranul.

Ele prezinta mai multe moduri de funcionare:

Ca model ele variaza foarte mult si am sa iti las cateva exemple mai jos

Moduri Mecanice

Modurile mecanice sunt modurile in care nu avem niciun in sistem de protectie, ele constau in carcasa, acumulator, butonul de fire, o placuta de cupru sau un fir care face legatura intre acumulator buton de fire si mufa 510, sau un tub din cupru sau SS care la un capat are mufa 510 si la celalalt are butonul de fire pe filet.

Anunt foarte

MODURILE MECANICE SUNT NUMAI SI NUMAI PENTRU UTILIZATORII EXPERIMENTATI!

Ca incepator iti lipsesc foarte multe cunostinte! Cum ar fi: facutul rezistentelor, cunostinte despre legea lui Ohm, ce valoare trebuie sa aiba rezistentele pentru a nu depasii curentul de descarcare al acumulatorilor.

Lipsa aceasta de cunostinte o sa it dea multe batai de cap si in cel mai rau caz iti poate exploda bateria, unu moment care nu este asa de greu de obtinut, sunt multe exemple de utilizare neatenta a acumulatorilor pentru tigara electronica ce au dus la explozia acestora.

La modurile mecanice nu putem seta Watti sau Volti la care dorim sa vapam, folosim doar puterea data de acumulator, asta inseamna ca in timp ce folosim modul bateria se descarca si odata cu ea scade si puterea acestuia.

Si inca odata! Modurile mecanice sunt doar pentru cei cu experienta, pentru cei care isi fac rezistentele singuri, sunt constienti de legea lui Ohm si stiu ceea ce fac. Si cand ma refer la experienta ma refer la experienta acumulata prin practica, nu ca ma uit la cateva tutoriale pe net si zic ca am experienta. Pentru incepatori cele mai bune sunt modurile regulate.

Baterii

Acumulatori sunt cei care dau curentul necesar rezistentelor pentru a se incinge, astfel ele vapozireaza lichidul pentru tigara electronica. 

Cele mai intalnite baterii la momentul de fata sunt cele de tipul 18650. Primele doua cifre, 18, semnifica diametrul bateriei in milimetri, urmatoarele doua, 65, vin de la lungimea bateriei, tot in milimetri, iar ultimul 0 nu stiu exact si nu vrau sa ofer o informatie gresita. 

Mai sunt si alte tipuri de baterii: 20700, 21700, etc. Denumirea lor avand aceasi semnificatie, primele doua cifre pentru diametru si urmatoarele doua pentru lungimea acesteia.

Dar de ce folosim aceste tipuri de baterii? Bateriile de acest tip pot inmagazina o cantitate mare de energi si ofera si un curent mare de descarcare. 

Ele sunt formate din doi electrozi, unul pozitiv la un capat al acesteia si cel negativ la capatul opus, dar tot din electrodul negativ se intinde si pe corpul bateriei. Bateriile din comert au un invelis izolator pe corpul bateriei si la capatul pozitiv al ei vom vedea o garnitura pentru protectie.

Acest invelis, sau „wrap”, este foarte important pentru protectia bateriei si trebuie sa fie in stare foarte buna tot timpul pentru a nu exista posibilitatea de scurtcircuit. In cazul in care vrei sa cumperi baterii second-hand trebuie sa te uiti daca wrap-ul sa fie intact, dar nu recomand cumpararea acestora second-hand pentru ca nu stii in ce mod au fost folosite.

In cazul in care wrap-ul sa dedteriorat trebuie sa il schimbi cu unul nou, fiind foarte ieftin. 

Cea mai importanta caracteristica a lor este curentul maxim de descarcare, de exemplu un VTC6 are un curent maxim de descarcare de 30 de Amperi, acesta reprezinta valoarea curentului maxima care poate „iesii” din baterie intr-o secunda. Daca se depaseste aceasta valoare bateria se poate incalzii, ajungand la o  temperatura foarte ridicada care poate duce la explozia acesteia

Alte motive pentru care bateriile ar putea exploda sunt: scurtcircuit intre electrozii acesteia, supra incarcarea acestora, incarcarea la un amperaj mai mare decat cel recomandat.

Pentru a prelungi viata de utilizare a acestora este recomandata incarcarea lor prin incarcatoare externe, acestea avand sisteme de protectie pentru supra incarcare, poti alege cu la ce viteza se poate incarca bateria (0.5A sau 1A), incarcare balnasata si in paralel, asta inseamna ca bateriile se incarca in acelasi timp. Nu recomandam incarcarea lorprin intermediul modurilor.

Iti voi lasa aici un site de foarte mare ajtor. Gasesti pe acest site calculatoare pentru: lichid, rezistente, baterie, wire wizard.

Lichidul pentru tigara electronica

Ca sa vapezi ai neaparat nevoie de lichid.

Ce e mai exact acest „lichid” pentru tigara electronica?

Este o combinatie de cateva ingrediente: VG – Glicerina Vegetala, PG – Propilen Glicol, aroma si nicotina. Si le vom discuta pe fiecare in parte in cele ce urmeaza.

VG - Glicerina Vegetala

Glicerina Vegetala constituie baza lichidului, are o vascozitate mare. Atunci cand facem lichid cu concentratie 100% VG, adica VG + Aroma, vom obtine o producite foarte mare de aburi, iar aroma va fi redusa.

Glicerina vegetală o găsim de cumpărat în farmacii și magazinele de vapat si se gaseste cu o puritate de 99,9%.

 

PG - Propilen Glicol

PG-ul este al doilea ingredient de baza al lichidului, desi acesta poate lipsi uneori din compozitia acestuia.

Utilizand propilen glicol in lichidul pentru tigara electronica acesta reduce vascozitatea mare oferita de VG si ofera un TH mai bun. 

Combinarea celor doua ingrediente favorizeaza una dintre cele doua placeri ale vapatului, productia de aburi sau aroma. Concentratia ridicata in VG ofera o producite de aburi mai mare si o aroma redusa, iar o concentratie de pana la 50% in PG ne ofera o aroma foarte buna si o productie de aburi medie.

Aroma

Fac exact ceea ce te astepti, da o aroma lichidului. Le gasesti in magazinele de vapat din oras sau pe internet, ele vin de obicei in cantitati de 10ml cu baza de PG.

Aroma se pune in lichidul facut din VG si/sau PG.

Nicotina

Nicotina pură este o OTRAVA!

Nicotina nu este necesară în crearea lichidelor pentru țigara electronică!

Nu aveți nici un motiv să achiziționați nicotina în formă pură, aceasta poate fi FATALĂ dacă nu aveti grijă la modul în care o folosiți! 

Puteti gasii lichide care au deja in componenta lor nicotina si au o anumita concentratie pentru a va usura munca sau puteti sa gasiti shot-uri de nicotina, adica nicotina cu diverse concetratii amestecata cu PG sau VG.

Ce diferenta este intre a iti lua nicotina din tigarile normale sau din tigarile electronice?

In momentul in care fumezi tigari normale tu, pe langa nicotina, mai iei si alte substante bine cunoscute de fumatori. Aceste substante impiedica organismul sa elimine in timp nicotina. Asta inseamna ca daca tu fumezi, de exemplu,  un pachet de tigari pe zi, atat vei fuma in fiecare zi pana cand tu decizi sa te lasi de fumat.

La tigarile electronice nu mai ai parte de acele substante, ca la tigara normala, asta inseamna ca introduci in corpul tau doar nicotina, lipsa acelor substante va permite corpului tau sa elimine nicotina in timp. Asa dar, daca tu incepi cu un lichid cu concentratia de nicotina, de exemplu, de 20mg, in timp, corpul tau putand elimina nicotina, vei ajunge sa micsorezi treptat concentratia de nicotina pana ajungi la 0mg. 

Cand esti la inceput iti recomand sa iti gasesti concentratia potrivita de nicotina prin cresterea acesteia in clichid, deoarece e mai bine sa ai mai putina nicotina in lichid si sa il poti vapa decat sa ai mai multa si sa nu il mai poti vapa.

Cum sa iti faci singur lichidul de tigara electronica?

Ca sa nu mai lungesc articolul asta, am mai scris inca unul special pentru aceasta tema si il voi atasa in dreapta.