Pentru ca in limbajul utilizatorilor de tigari electronice se intalnesc multe neologisme si abrevieri ne-am gandit sa venim in ajutorul incepatorilor si sa facem un articol in care sa va prezentam definitia acestora. In acest dictionar se vor intalnii si elemente din limba engleza, pentru ca majoritatea vin din aceasta limba, si o alta parte au fost usor romanizate. 

A

ACUMULATOR: Sursa de curent pentru rezistentele atomizorului. Acestea se descarca prin rezistente facandu-le sa se incalzeasca si sa vaporizeze lichidul de tigara electonica. Sunt de mai multe feluri 18650, 20700, 21700, etc. Le intalnim sub diverse nume VTC4, VTC5, VTC5a, VTC6. Si sunt produse de diverse firme: Samsung, Sony, iJoy,etc. Recomandat este sa folosim acumulatori cu curenti de descarcare mari.

AIR FLOW: Calea urmata de aer cand acesta trece prin atomizor, dar cand auzim acest termen de referim in special la gaurile prin care intra aerul in atomizor.

ANALOGICE sau TIGARI ANALOGICE: Tigarile normale cu tutun

ATOMIZOR: Partea de sus a tigarii electronice care contine rezistentele si este responsabil pentru vaporizarea lichidului

B

BATERIE: Srusa de curent pentru atomizor. Acestea pot fi de mai multe tipui dintre care amintim: baterii automate, cele care se activeaza singure in momentrul in care se trage aer prin tigara electronica, si cele manuale care se activeaza sa apasarea unui buton.

BUMBAC: Materialul care ajuta la transportarea lichidului de tigara electronica catre rezistente pentru a fi vaporizat

BYPASS: Capabilitatea unui mod regulat de a fi folosit asemenea unui mod mecanic

Build Deck / Bază: Locul în care se montează rezistența care de obicei e prinsă cu șuruburi

C

CARTOMIZOR:  Atomizor cu rezerva de lichid inglobata, aceasta este o componenta consumabila a tigarilor electronice.

CLAPTON: Material conductiv folosit pentru crearea rezistentelor pentru atomizoare.

CLOUD CHASING: Utilizarea de moduri si atomizoare in scopul de a creea cat mai mult abur.

COILS: Din engleza, acestea sunt rezistentele pentru atomizoare.

CURENT DE DESCARCARE: Curentul maxim permis sa iasa dintr-o baterie. Depasirea acestei limite duce la deteriorarea acumulatorului, poate duce chiar la explozia acestuia

CAMERA DE VAPORIZARE: Camera în care se află rezistența montată

D

DECK: Partea flata unde intalnim postul negatic si pozitiv la RDA/RBA, functionalitatea acesteia este de a tine lichidul in interiorul atomizorului. Se poate intalni situatia in care acest deck este mai inalt pentru a preveni curgerea de lichid din interiorul acestuia.

DIY: Do It yourself. Termenul acesta se refera la faptul da iti faci singur lichidul pentru tigara electronica.

DL(sau DTL, DLI): Direct to lung. direct lung inhale. Metoda de inhalare a aburului direct in plaman, ca atunci cand folosim o narghilea.

DRY BURN: Operatiunea de curatare a rezistentelor. In momentul in care vrei sa cureti rezistentele facute manual scoti bumbacul din ele si apesi pe butonul de fire pentru a incinge rezistentele in scopul eliminarii peliculei de zgura ce se formeaza pe rezistenta.

DRY HIT: . Ai tras un dry hit in momentul in care bumbacul din rezistente nu mai este saturat cu lichid si astfel arzi bumbacul si inhalezi ce rezulta din asta. Nu recomand nimanui, nici macar la dusmani asa ceva.  

E

E-LICHID: Acesta este denumirea lichidului pentru tigara electronica. Aceasta provine din enleza, e-liquid, e-juice, lichid pentru e-cigarette, tigara electronica.

F

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

G

GENESSIS:  Model de atomizor servisabil care este situat deasupra unui tank cu una sau mai multe gauri in deck.

H

I

INCARCATOR: Avem mai multe  tipuri de incarcatori. Unul dintre acestea este prin USB, intalnit la tigarile electronice tip stilou, bateria tigarii se infileteaza in incarcator, iar incarcatorul se introduce in portul USB. Avem si incarcatori externi, pentru acumulatori mari: 18650, 20700, 21700. Recomandam incarcarea acumulatorilor mari prin acest tip de incarcator, acesta ofera protectie ridicata pentru acumulatori.

J

JUICE WELL: Tradus literalmente : fantana de lichid. Este intalnite la RDA-urile cu un deck inalt care poate contine o cantitate variabila de lichid.

K

KANTAL: Sarma de rezistenta formata din fier si aluminiu. Preferata de vaperii care isi fac singuri rezistentele din atomizor. Aceasta prezinta calitati superioare sarmei din nichelina.

L

LICHID: Lichidul pentru tigara electronica. Acesta poate fi format din VG – Glicerina Vegetala (Vegetal Glycerine eng.). PG – Propilen Glicol (Propilene Glycol eng.), aroma concentrata si nicotina. Concentratia lichidului si compozitia acestuia variaza. Putem intalnii lichide 100% VG + aroma si/sau nicotina,caracterizate de vascozitate mare, aroma redusa, productie de aburi mare. VG in combinatie cu PG + aroma si/sau nicotina.

M

MISS FIRE: Momentul incare apesi pe butonul de fire si nu se intampla nimic. Cand se intampla asta iti recomand sa faci o verificare la tigara pentru a nu patii ceva. Better safe than sorry 🙂

MOD: Prescurtare de la eng. MODIFICATION. Acest termen se refera la originea modificarii unei lanterne sau baterii pentru a fi folosita in vaping. Acum este o denumire comuna pentru orice aparat de vapat.

MOD MECANIC: O tigara electronica ce nu contrine sisteme electronice, este doar un tub de metal care contine o baterie si un conector. Acum intalnim si moduri mecanice in forma de paralelipiped acestea continand acumulatorul, o placa de metal conductor care face conexiunea intre baterie si rezistente si un buton care inchide circuitul electric. Acest tip de tigara electronica nu contine niciun sistem de protectie si necesita o experienta mare in utilizare. Recomandate doar avansatilor.

MOD REGULAT: Tigara electronica care are sisteme electronice in componenta sa, cum ar fi sistemele de protectie si ecranul pe care sunt afisate diverse informatii. La unele moduri regulate poate lipsii ecranul. Aceste moduri au sisteme de protectie pentru utilizator. Sunt foarte recomandate incepatorilor.

MUFA 510: Mufa de conectare dintre atomizor si mod. Acestea doua se conecteaza prin infiletare. pe langa mufa 510 mai intalnim si alte tipuri: 401, 801, 901, etc.

MUȘTIUC: Partea din plastic/metal a “Atomizorului” pe care se pun buzele

N

NIKEL: Material conductiv folosit la crearea rezistentelor.

NI80: Metal special folosit pentru a face rezistențele

O

ORING: Garnitură

P

PG: Componenta a lichidului pentru tigara electronica. O concentratie ridicata in PG asigura o aroma si un Throat Hit superioare, dar reduce productia de aburi.

POD: Țigară Electronică de dimensiuni mici de obicei mai ieftină cu cartușe pre-umplute.

Prefilled: Rezervor de atomizor care nu se poate re-umple

Q

R

RBA:  Atomizor servisabil. In general ne referim la un RBA atunci cand avem un tank sau un juice well destul de adanc astfel incat sa nu picuram lichid direct pe rezistente

RDA: Rbuildable Dripping Atomizer. Atomizor servisabil in care este nevoie sa picuram lichid pe rezistente pentru a putea vapa. Acestea sunt atomizoare de dimensiuni mici, fiind formate din postul negativ si cel pozitiv, juice well, top cap si mufa de conectare la mod. 

REZITENTA:  Sarma din diverse materiale conductive, infasurate in spire, formeaza o componenta rezistiva care se incalzeste cand trece curent prin ea. Aceasta se masoara in Ohmi. In momentul incalzirii aceasta vaporizeaza lichidul din bumbac.

RTA: Rebuidable Tank Atomizer. Un tank ce iti ofera posibilitatea de a iti face singur rezistentele mentinand in acelasi timp si o cantitate de lichid.

RDTA: Rebuidable Drip Tank Atomizer. Atomizor cu rezervor de lichid care se alimenteză din partea de jos prin bumbac sau fire metalice.

REDUCȚIE: Bloc de metal cu diferite orificii pentru a restricționa debitul de aer

S

SUB-OHM: Atomizoarele SUB-OHM sunt acele atomizoare care au rezistente mai mici de 1Ohm. Folosirea acestor atomizoare aduce avantaje, productia de aburi ridicata, abur mai cald, dar si dezavantaje, consumul ridicat de energie si lichid.

SS, Stainless Steel: Material conductiv folosit pentru crearea rezistentelor pentru atomizoare.

SQUONK:  Model de tigara electronica  cu atomizor RDA. Aceasta are in componenta modului o sticluta din silicon sau din plastic moale care permite apasarea acestuia. In interiorul sticlutei se gaseste  o “teava” mica sau un furtunas din plastic, acestea au rolul de a duce lichidul din sticluta la rezistentele din atomizor. Atomizorul de squonk are pinul pozitiv gaurit pentru a permite trecerea lichidului prin el.

SBS / Side by Side: Mod (Țigară Electronică) care are partea unde se montează atomizorul mai jos decât bateria sau partea opusă fiind de obicei mai compact.

StabWood / Lemn Stabilizat: Lemn satabilizat în rășină sau diferite chimicale cu proprietăți diferite.

Shot: Sticluța de 10ml de Nicotină

T

TANK: Parte a atomizorului, de cele mai multe ori este de sticla. Acesta are rolul de a mentine o cantitate de lichid. Mai putem intalnii si aceasta denumire in momentul in care ne referim la un atomizor cu rezistente gata facute.

THROAT HIT / TH: Lovitura in gat. Aceasta reprezita senzatia de tarie a vaporilor inhalati, cu cat avem un TH mai mare cu atat mimeaza fumul de tigara mai bine.

TIGARA ELECTRONICA: Device pentru vaporizarea lichidului cu sau fără nicotină

TOP CAP: De obicei partea superioară a atomizorului in care se montează muștiucul și se înfiletează pe rezervor

U

V

A VAPA:  A utiliza o tigara electronic in scopul de a transforma lichidul de tigara elctronica in vapori. 

VAPER: Persoana care utilizeaza tigarile elctronice

V V:  Variable Voltage, Voltaj Variabil. Mod de utilizare a tigarilor electronice regulate in care poti alege la cati volti sa vapezi.

V W: Variable Wattage, Wattaj Variabil. Mod de utilizare a tigarilor electronice regulate in care poti alege la cati watti sa vapezi.

V T: Variable Temperature, Temperatura  Variabil. Mod de utilizare a tigarilor electronice regulate in care poti alege la ce temperatura sa ajunga rezistenta.

W

WATT: Unitate de masura pentru puterea electrica. 

X

Y

Z

Iti multumesc frumos ca ai vizitat site-ul nostru!

Acesta este un articol deschs, in cazul in care stii un cuvant care nu este in dictionarul nostru poti sa ne lasi un comentariu cu respectivul cuvant si il voi adauga cu mare drag! Sau poate ai intailnit un cuvant pe care nu il stii si nu l-ai gasit nici in acest dictionar scrie-l intr-un comentariu si eu il voi adauga aici impreuna cu explicatia acestuia.

Imi doresc ca acest articol sa iti fie de ajutor! A fost o placere sa il scriu si ma bucur ca pot venii in ajutorul incepatorilor!

Mult succes in continuare tuturor si numai de bine!